Gedde

På latin går gedden under navnet “Esox lucius”. Geddens bedste kendetegn er nok, at det er Danmarks allerstørste fisk, der lever i ferskvand. Faktisk er det hele Nordeuropas største ferskvandsfisk, som samtidig er kendt for at kunne blive meget gammel.

Det er dog ikke altid alderen der er årsagen til geddens død. I rigtig mange tilfælde skyldes geddens død nemlig dens grådighed. Og grådighed er ikke altid godt, da den dermed kan få nogle ting i munden, som den egentlig ikke burde.

Og da gedden har bagud vendte tænder, så har den problemer med at slippe af med sit bytte igen. Dette fører tit til en alt for tidlig død.

Fredet en måned om året  

Selvom gedden er så barsk en fisk, så er den dog blevet fredet fra 1.-30. april. Dette skyldes, at april måned er der hvor gedden gyder. Herefter kan man støde på gedden nær sivbræmmer og åkander.

Når vi når længere hen på året, og nærmere os midtsommeren, så bevæger den sig ud i mere køligt vand. Når vinteren indtræffer, så smutter den ned på lavt og varmt vand.

Gedden bevæger sig til daglig rundt alene. Den har modsat mange andre fisk ikke en tendens til at bevæge sig i stimer. Den bruger størstedelen af sin tid på at ligge på lur, og vente på et muligt offer skulle komme forbi.

Og med dens grådighed, så venter den som regel ikke særlig længe, før der kommer noget forbi, den kan sætte tænderne i. Og apropos tænderne, så besidder gedden nogle virkelig spidse tænder, som gør den til en farlig fjende overfor mindre fisk.

De sylespidse tænder sidder ikke kun i kæben, men samtidig også i ganen, hvilket gør den endnu mere glubsk.

En fætter på over 20 kg

Gedden fanges som regel med en vægt på 5-10 kg. Og det er da heller ikke sjældent, at den kommer over de 10 kg. Der er fanget større fisk end danmarksrekorden, men på grund af flere ting, så blev den daværende danmarksrekord slettet, og nu er rekorden en på 18,750 kg fanget i Ibjergvejens Fiskevand.

Angående længden, så bliver gedden normalt en meters penge lang. Det mindste fangstmål er på 40 centimeter. Når gedden skal gyde, så sker dette som sagt i april måned. Hannen bliver kønsmoden, når den rammer en alder på ét-tre år.

Det samme sker for hunnen, når den er to-fem år gammel. Vandtemperaturen skal helst være et sted mellem to og 12 grader. Når gydningsprocessen så sætter i gang, så lægger den små 250.000 æg per gydning.

Skriv en kommentar

Søg
Annonce
Fiskemagasinet på dk4
Nye kommentarer